iThink.pl - dziennikarstwo i publicystyka

Menu

Logowanie/Rejestracja

[?] Rejestracja
Logo

Kategorie

Dodaj Artykuł

Artykuł

Aktualności / Nowinki Technologiczne
+ - 3

BZWBK po raz drugi

25 03 2008 Łukasz Raczyło Artykuł był czytany 1589 razy

Zapewne niektórzy z was pamiętają ostatnią, dość nieudaną próbę wyłudzenia numerów kart kredytowych od klientów BZWBK. Tym razem przestępcy postarali się jeszcze bardziej. Dokładniejsze tłumaczenia, lepszy wygląd, tylko te linki..

  • Komentuj
  • Wyślij do znajomego
  • Drukuj artykuł
  • Wersja do łatwego czytania
  • Dodaj do ulubionych
Adresy prowadzą prawdopodobnie do zaatakowanych już wcześniej serwerów, a co za tym idzie - namierzenie sprawcy jest raczej niemożliwe. Poniżej zrzuty ekranu - już tradycyjnie.


Tak tym razem wyglądały wysyłane maile:

                          


A tak "strona banku" z formularzem proszącym w bezczelny sposób nawet o pin do bankomatu ;)


                          


Podane w mailach linki prowadzą do:
http://www.esesoata.gov.co/ssl/www.centrum24.pl/bzwbkonline/
oraz http://adsl-065-082-241-199.sip.clt.bellsouth.net/
Także - uważajcie :)




+ - 3

Artykuł został pozytywnie zrecenzowany przez:

Tomasz Albecki

Dodaj Komentarz

Zaloguj się aby komentować. Jeśli nie masz jeszcze konta, zapraszamy do rejestracji.

RSS komentarzy

Komentarze: 3

1. Patrycja | 16:12 25-03-2008

znaczy zabezpieczenia banku do kitu :>
a wogole ktos sie nabiera na takie numery ???

2. Łukasz | 19:02 25-03-2008

Ja bym sie nie zdziwił ile osób się może nabrać na takie maile.

Polemizowałbym natomiast z teza o slabych zabezpieczeniach banku, ktore moim zdaniem nie mają nic do rzeczy w tym przypadku. Taka strone moze zrobic kazdy, dowolnego banku, dowolnej firmy.

Ponadto BZWBK wprowadzil mozliwosc logowania sie za pomoca tylko niektorych literek/cyferek z hasla (odpowiednio dlugiego) zeby mozna bylo bezpiecznie logowac sie z kafejek itp.

3. Anita | 20:46 26-03-2008

zawsze to jakas przestroga