Styl Życia / Zdrowie i uroda
Cudowne właściwości Manuka Oil
Artykuł był czytany 6842 razy
Natura obdarzyła nas bogactwem naturalnych leczniczych preparatów, które bardzo często są przez nas lekceważone. Jednym z produktów, na które warto zwrócić uwagę jest olejek Manuka, który ma właściwości antybakteryjne.
Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze, chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosłyby nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Występujące wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii drzewo Manuka od wieków było szeroko wykorzystywane przez rdzennych osadników. To właśnie Maorysi i Aborygeni odkryli lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej dla Nas rośliny. Jednym z produktów otrzymywanych z tego drzewa jest Olejek Manuka, który śmiało można nazwać produktem Pierwszej Pomocy.
Czysty olejek z drzewa Manuka jest wyjątkowo silnym antyseptykiem, jego działanie szacuje się na pięciokrotnie silniejsze niż penicyliny, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Jest idealnym zabezpieczeniem dla osób cierpiących na cukrzycę, u których występuje problem gojenia się ran, gdyż nawet jedna aplikacja olejku na ranę gwałtownie przyspiesza proces jej gojenia. Olejek ten ma zastosowanie między innymi przy:

Nowa Zelandia słynie z wykorzystywania nieprzetworzonych, naturalnych substancji o terapeutycznych właściwościach zarówno w lecznictwie, jak i w kosmetyce. Olejek Manuka stosowany jest często jako główny składnik produktów do pielęgnacji skóry problematycznej. Manuka Oil jest także głównym składnikiem szamponów przeciwłupieżowych, gdyż znakomicie usuwa ze skóry głowy bakterie i grzyby odpowiedzialne za powstawanie łupieżu i innych chorób skóry. Z powodzeniem stosowany jest także w mydłach antybakteryjnych, które nie zmieniają pH skóry i są polecane jako alternatywa dla płynów do higieny intymnej.
Natura skrywa niemalże nieograniczoną ilość „naturalnych lekarstw” na prawie każdą przypadłość, warto więc zatrzymać się na moment w tym pędzie technologicznym i sięgnąć po naturalne preparaty stosowane z powodzeniem przez naszych przodków i zwrócić się ku naturze, z której wszyscy się wywodzimy.
Występujące wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii drzewo Manuka od wieków było szeroko wykorzystywane przez rdzennych osadników. To właśnie Maorysi i Aborygeni odkryli lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej dla Nas rośliny. Jednym z produktów otrzymywanych z tego drzewa jest Olejek Manuka, który śmiało można nazwać produktem Pierwszej Pomocy.
Czysty olejek z drzewa Manuka jest wyjątkowo silnym antyseptykiem, jego działanie szacuje się na pięciokrotnie silniejsze niż penicyliny, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Jest idealnym zabezpieczeniem dla osób cierpiących na cukrzycę, u których występuje problem gojenia się ran, gdyż nawet jedna aplikacja olejku na ranę gwałtownie przyspiesza proces jej gojenia. Olejek ten ma zastosowanie między innymi przy:
- grzybicy skóry i paznokci,
- odleżynach,
- chorobach skóry, stanach zapalnych skóry,
- opryszczce,
- wrzodach,
- trudno gojących się ranach,
- skaleczeniach, poparzeniach, oparzeniach,
- zapaleniu zewnętrznych organów płciowych,
- łojotoku,
- infekcjach dróg oddechowych,
- bólach reumatycznych,
- sforsowanych mięśniach, bólach kości, mięśni i stawów,
- napięciach nerwowych, zaburzeniach funkcji systemu nerwowego,
- zapobieganiu infekcjom i ukąszeniom owadów.

Nowa Zelandia słynie z wykorzystywania nieprzetworzonych, naturalnych substancji o terapeutycznych właściwościach zarówno w lecznictwie, jak i w kosmetyce. Olejek Manuka stosowany jest często jako główny składnik produktów do pielęgnacji skóry problematycznej. Manuka Oil jest także głównym składnikiem szamponów przeciwłupieżowych, gdyż znakomicie usuwa ze skóry głowy bakterie i grzyby odpowiedzialne za powstawanie łupieżu i innych chorób skóry. Z powodzeniem stosowany jest także w mydłach antybakteryjnych, które nie zmieniają pH skóry i są polecane jako alternatywa dla płynów do higieny intymnej.
Natura skrywa niemalże nieograniczoną ilość „naturalnych lekarstw” na prawie każdą przypadłość, warto więc zatrzymać się na moment w tym pędzie technologicznym i sięgnąć po naturalne preparaty stosowane z powodzeniem przez naszych przodków i zwrócić się ku naturze, z której wszyscy się wywodzimy.
















